Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2006

Μη μιλάς άλλο ρε Νιόνιο...

Πριν...


Έτσι είναι Νιόνιο μου. Δεν γίνεται να τα έχεις όλα. Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Το έχεις πει άλλωστε και εσύ και οι νεανικές λέξεις σου μοιάζουν να σε κυνηγούν. «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα».
Γουστάρω τρελά την ακατέργαστη φωνή του Σαββόπουλου. Το μέταλλο της φωνής του, την κατεστραμμένη φάτσα του όταν ήταν μικρός, το θεατρικό του ύφος. Οι λόγοι ίσως να είναι και αταβιστικοί *, αφού στο πατρικό μου πάντα ακουγόταν η φωνή του. Θα ήθελα να ήταν κάτι σαν παππούς μου. Αλλά πάντα είχα τις αμφιβολίες μου.
Και ήταν ο κυριότερος εκφραστής ενός ακόμα αναπάντητου φιλοσοφικού - φιλομουσικού ερωτήματος: κρίνουμε τον τραγουδιστή μόνο ή τον τραγουδιστή – άνθρωπο. Αν ισχύει το πρώτο, τότε εξακολουθω να τον γουστάρω. Πολύ φοβάμαι όμως, πως ισχύει το δεύτερο. Από τη στιγμή που έχει έντονη κοινωνικοπολιτική παρέμβαση κάποιος, χάνει το δικαίωμα να είναι απλά ένας τραγουδοποιός. Και γίνεται «δημόσιο πρόσωπο» απολαμβάνοντας τα καλά της εξουσίας και τα αναμενόμενα απόνερα της κριτικής.
Αν υπάρχουν και άλλοι στη γενιά μου που γουστάρουν και παρακολουθούν τον Σαββόπουλο (πολύ αμφιβάλλω) σίγουρα και αυτοί θα είχαν εκνευριστεί με τις παλινωδίες και τα χαριεντίσματα του με το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και τις συνεχείς του αποψούλες, έστω και τόσο όμορφα διατυπωμένες. Κανείς όμως δεν μίλησε.
Χθες, ο Νιόνιος έμαθε για τα καλά πως δεν γίνεται να είναι μέσα σε όλα. Το Σάββατο αγκαλίτσες με τον Κωστάκη και την χειρούργο του και την Κυριακή, εκεί, ανάμεσα στους πιτσιρικάδες στο Schooligan, αιώνιος έφηβος, επαναστάτης γλωσσοπλάστης και ροκερ. Τελικά, η απειλή των γιαουρτιών, τον απέτρεψε από το να εμφανιστεί. Με ή χωρίς την Καλομοίρα. Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως τον τίτλο στην όλη ιστορία τον έχει γράψει αυτός. «Έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα...»

* Επιτέλους. Χρόνια έψαχνα αφορμή για να γράψω αυτή την υπέροχη λέξη.





Και μετά...

15 Comments:

Blogger enteka said...

δηλαδή το πιστεύουμε ότι πήρε 52.000 ευρώ για μια συναυλία επειδή το έγραψαν κάποιοι σε ένα flyer? κατα τ'άλλα συμφωνώ μαζί σου

4:32 μ.μ.  
Blogger averel said...

Οχι δεν ειναι μονο γι' αυτο. Δεν με ενδιαφερει αυτο αλλωστε. Η γενικοτερη συμπεριφορα του ειναι το θεμα.

4:46 μ.μ.  
Blogger enteka said...

για μένα είναι από τους καλλιτέχνες που ότι γεροντικές βλακείες και να κάνει του τις συγχωρώ, δεν περιμένω να δίνει εξετάσεις συνεχώς ώστε να διαμορφώσω την άποψή μου γι' αυτόν. καταλαβαίνω γιατί η συμπεριφορά του είναι κόκκινο πανί για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, αλλά εγώ έτσι το βλέπω
:)

5:01 μ.μ.  
Blogger hobgoblin said...

αν και, averel, απορώ πως ως τώρα δεν μπόρεσες να την χωρέσεις κάπου αυτή τη λέξη... εννοώ mad, highlights, atromitos... anything.

8:04 μ.μ.  
Blogger averel said...

11 ιδια αποψη εχουμε. Απλα δεν γινεται να τα εχει ολα απο ολους. Εμεις μαλλον ειμαστε θυματα.

konfet σε ευχαριστω, ηταν απολαυση

hob ειναι θεμα επιπεδου. Ξερεις εσυ.

8:39 μ.μ.  
Blogger hopkins said...

Τελικά δεν έπαιξε; Αν όχι, λάθος του. Επρεπε να παίξει. Δεν είναι δυνατόν να ελέγχουν ποιος θα παίζει που, κάποια παιδάκια.

2:54 π.μ.  
Blogger The Motorcycle boy said...

Φίλε, κι εμένα μου άρεσει ο Σαββόπουλος. Παλιά. Πριν πεθάνει. Διότι, στη συναυλία του Ολυμπιακού Σταδίου (αυτή, με τα αερόστατα -α λα Pink Floyd) του κάνανε την κηδεία του ανθρώπου.
Από τότε που έχει πεθάνει κυκλοφορεί ένα ζόμπι με τη μουτσούνα του -γνωστά πράγματα, τα έχουε δει και σε b movies.

10:15 π.μ.  
Blogger Nemertes said...

Είχες πετύχει καθόλου την εκπομπή του στην τηλεόραση; Απίστευτη! Άκου.. επειδή το "κρατήσουν οι χοροί" το ξέρω όπως το όνομα μου, και επειδή τέτοια ανατριχίλα όση το "Μ'αεροπλάνα και βαπόρια" με την Μπέλλου, δεν έχω ξανανοιώσει... ξέρω πώς νοιώθεις μεν -κάπως όπως όταν μάθαμε ότι ο Μάικλ είναι παιδέρας- αλλά... οι καλλιτέχνες είναι και άνθρωποι. Εμείς πρέπει να τους κρίνουμε ως καλλιτέχνες. Μόνο.

10:29 π.μ.  
Blogger averel said...

Καταρχας εχω να δηλωσω πως η παιδοφιλια του Μαικλ Τζακσον με αφησε παγερα αδιαφορο. Μονο τα δυσμοιρα παιδακια σκεφτηκα. Αυτο για τη Nemertes.
Τωρα στα υπολοιπα. Δυστυχως δεν γινεται να κρινω μονο τον καλλιτεχνη. Αναποφευκτα μου ερχεται η σύγκριση και με τα πεπραγμενα του, ειδικα αν αυτοαναιρουνται. Οποτε θα κρατησω την συμβουλη του Μboy. Θα τον θεωρω καπως σαν πρωην ανθρωπο και νυν καλλιτεχνη.

2:21 μ.μ.  
Blogger beep beep said...

Έχεις δίκιο απλά αυτό που σκεφτόμουν είναι-ποιανού ιδέα ήταν να εμφανιστεί στο Schoοlwave o Σαββόπυλος;
Είναι θλιβερό αυτό και νοσηρό- στη γιορτή της μουσικής των πιτσιρικάδων να παίζει ο Σαββόπουλος.(Όσο νοσηρό είναι να πηγαίνουν και 16χρονα να ακούσουν Βασίλη Παπακωσταντίνου.)
Αυτό που επίσης μου έκανε εντύπωση είναι η ανακοίνωση των Schooligans Δεν τον άφησαν λέει να παίξει για να προστατέψουν τα παιδιά 'απο βίαια επεισόδια';

Κατά τη γνώμη μου αυτά είναι πίπες περιωπής. Τι περιμένεις όταν κάνεις Schoolwave και καλείς τον Σαββόπουλο;Και στην τελική τι φοβάσαι; Τα τρία πιτσιρίκια που θα τον γιαουρτώσουν;Αυτά είναι τα βίαια επεισόδια;

7:57 μ.μ.  
Blogger averel said...

Ναι beep, η ιστορια ειναι περιεργη. Αλλα καταληγω σε αυτο που λεει ο respect. Τελικα δεν γινεται να κρινεις τον καλλιτεχνη σαν καλλιτεχνη. Οι πραξεις του τον κυνηγανε, πανω απο τα τραγουδια.

6:46 μ.μ.  
Blogger Alexandra said...

Παιδιά, ΤΙ ΛΕΤΕ; Χάθηκα! Ελεος, θα τον κρεμάσετε στο Σύνταγμα σε λίγο! Εϊ εκεί έξω, για τον Σαββόπουλου μιλάμε, ιστορία ζωντανή είναι άνθρωπος και εμείς μικροί για να τον κρίνουμε...
Δείξτε την μισή συνέπεια από αυτόν στα απλά σας, καθημερινά πράγματα και έπειτα βγάλτε τα φτιάρια.
Ολοι γίναμε μάγκες και κρίνουμε τους πάντες. ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΛΙΓΟ.

HOPKINS: Το Schooligans ΠΑΙΔΙΑ το διοργανώνουν.

ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΛΕΤΕ

8:23 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

What a great site
vegas betting odds baseball i90c car affiliate best make program 20 car wash and polish business opportunity utc stock holder meeting

7:12 μ.μ.  
Blogger Ποδήλατο said...

Γιατί δεν μιλάει κανείς, μα κανείς για τον Κύρκο ... τον Λεωνίδα.

9:09 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αν τύχει και διαβάσεις αυτό το σχόλιο, τσέκαρε δύο κείμενα:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=01.02.2004,id=48193668
http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=22.02.2004,id=9864204

Είναι του Eugene.
Εν ολίγοις, αυτό που λέει είναι πως άνθρωποι σαν τον Σαββόπουλο (σαν τον Βέγγο, σαν τον Καζαντζίδη) είναι πρόσωπα αυταξίες και «ιερά». Λογοδοτούν σε κάτι που δεν μπορούν να ελέγξουν. Ιερό όχι με την έννοια του απρόσβλητου, αλλά του θεϊκού: σ' αυτά εδώ τα μέρη, το υπέροχο και το κατάπτυστο, το σκοτεινό και το φωτεινό, συμπίπτουν. Η τέχνη και η ζωή τους είναι μια μεταφορά του ελληνικού τρόπου, του μέτρου.
Με λίγα λόγια, μπορεί να έχεις το χάρισμα μιας ερμητικής μουσικής ή μιας φωνής βράχου, αλλά παραμένεις και άνθρωπος, θνητός, μπερδεμένος, άρρωστος.

11:57 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home