Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2006

Istanbul. The Bacanak post.


Μπορεί να έφταιγε το ότι φορούσα διαφορετικές κάλτσες. Ίσως το βιβλίο του Hunter S. Thompson που διάβαζα να τον ώθησε. Τα μούσια μου σίγουρα έπαιξαν τον ρόλο τους. Δεν αποκλείεται όμως ο Καναδός που με πλησίασε στο ταξίδι για την Πόλη να έκανε σε όλους αδιάκριτα την ίδια ερώτηση.
«Πού μπορώ να βρω λίγο χασίς», έλεγε την ώρα που κοιτούσα με σεβασμό το μουστάκι του (τυγχάνει να έχω αυτό το είδος του αδιαπραγμάτευτου σεβασμού για ανθρώπους που πριν τα 30 τους έχουν μουστάκι). Έβγαλα από την φαρέτρα μου το πιο σοβαροφανές από τα πολλά είδη βλεμμάτων που διαθέτω και του έκανα μαθήματα κινηματογραφικής Ιστορίας. Γούρλωσε τα μάτια του, που έμοιαζαν σαν αυγά με ευχαρίστησε και επέστρεψε σκεπτικός στη θέση του.
Δυο μέρες μετά τον συνάντησα ξανά σε ένα από τα χιλιάδες sokak της Πόλης. Μου διηγήθηκε γελώντας πως τον πλησίασε ένας Τούρκος, του ψιθύρισε «Hash», αλλά δεν πρόλαβε να δει την φάτσα του γιατί, επηρεασμένος από την κατήχηση μου, άρχισε να τρέχει κόντρα στον άνεμο, με το μουστάκι του να ανεμίζει.
Ο πολυταξιδεμένος Καναδός, που μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο, πήρε δάνειο από τις τράπεζες – περίπου την τιμή ενός φθηνού SUV – και μόνος του, αυτός και ο σάκος του, άρχισε να γυρνάει τον κόσμο, είχε σίγουρα μεγάλη γκάμα σύγκρισης χωρών. Ωστόσο συμφώνησε μαζί μου, πως για να απολαύσεις την Κωνσταντινούπολη, δεν χρειάζεσαι ναρκωτικά. Την δουλειά την κάνουν άλλα πράγματα.
Είμαι παιδί της Ελλάδας. Παιδί μεγαλωμένο και από μια γιαγιά πρόσφυγα από το Αϊβαλί, που ωστόσο δεν συνέβαλλε τόσο στην διαπαιδαγώγηση μου, όσο το Mtv, οι Simpsons και άλλα Δυτικά αγαθά. Γι’ αυτό λοιπόν και η επιφυλακτικότητα μου με κάθε τι ανατολίτικο, στους μιναρέδες και στους μελαψούς Τούρκους ήταν βαθιά ριζωμένη μέσα μου. Αν προσθέσει κανείς και την ελληνοχριστιανική παιδεία που έλαβα χωρίς να με ρωτήσει κανείς, βγάζει το συμπέρασμα πως δεν πήγα πολύ ορεξάτος στην Πόλη. Σωστό το συμπέρασμα. Λάθος το αποτέλεσμα.
Αν με ρωτήσει οποιοσδήποτε αν αξίζει να πάει στην Istanbul (σορυ δασκάλα στο Δημοτικό, συγνώμη Καρατζαφέρη) θα του απαντήσω ένα καταφατικό ναι. Από εδώ μέχρι το Βόσπορο.
Να πας, για να δεις σε όλη της μεγαλοπρέπεια μια μεγαλούπολη 17 εκατομμυρίων. Να πάς, για να δεις τις φανταχτερές αντιθέσεις της ταπεινωτικής φτώχιας ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε και να ντυθούνε, την ώρα που εισπνέουν τις αναθυμιάσεις από τις Porsche και τις BMW που προσπερνάνε αγέρωχα. Πρόσεχε όμως. Πρόσεχε καλά τους θανατηφόρους νίντζα και τις άσους του καράτε που καιροφυλαχτούνε σε κάθε γωνιά.

Να πας, για να νιώσεις περίεργα, ξοδεύοντας σαν τον Αμπράμοβιτς, τα
Φανταστικοεκατομμύρια της Disney που απέκτησες ξαφνικά. Να πας, για να δίνεις το πρωί «1 εκατομμύριο λίρες» για να πάρεις δυο μπουκάλια νερό ή ένα τσάι με υπέροχη γεύση μήλου. Αγαπημένη πολυτέλεια.
Να πας επίσης για να δεις το καλύτερο ηλιοβασίλεμα my millions can buy, γύρω από την Soultanahmet, την περιοχή που είναι συγκεντρωμένη η Ιστορία.
Να μπεις -με 10 εκατομμύρια λίρες μόνο- στην Αγια Σοφιά και αν θες να νιώσεις περίεργα. Εγώ προσωπικά δεν ένιωσα κάποιο θρησκευτικό δέος, αλλά ούτως ή άλλως, τα θρησκευτικά δεν ήταν ποτέ η κλίση μου. Σκέφτηκα απλά, πως αν αθροίζονταν όλα τα πτώματα που έχουν πέσει για χάρη Της, σίγουρα θα γέμιζαν τον τεράστιο χώρο της εκκλησίας, που συνυπάρχουν τουριστικά και εθνικιστικά οι χαλασμένες αγιογραφίες με τα ξύλινα τεράστια σύμβολα από το Κοράνι.
Μετά, δώσε μερικά εκατομμύρια ακόμα και μπες στο Μπλε Τζαμί. Είναι απέναντι και αν είσαι τόσο ειδικός όσο και εγώ μπορείς να την μπερδεύεις ακόμα και σήμερα με την HagiaSofia. Να μπεις και να γελάσεις με την μεγαλομανία, την ξενοφοβία και τον πανικό αυτού που χρόνια μετά την κατασκευή της Αγιας Σοφίας, ξόδεψε λεφτά και χρόνο (10 χρόνια) για να φτιάξει το μουσουλμανικό αντίγραφο της, ακριβώς απέναντι.

Να πας σίγουρα σε ένα από τα δεκάδες παλάτια των Σουλτάνων. Να μελαγχολήσεις που δεν γεννήθηκες και εσύ ανατολίτης, με καμία δεκαριά μεγαλοπρεπή παλάτια, χιλιάδες αυλικούς και ένα ειδικό κομμάτι κάθε παλατιού για να φιλοξενεί το δικό σου προσωπικό χαρέμι. Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω, εκτός από το harem τους, είχαν και τέσσερις (ισόβαθμες) γυναίκες. Σουλτανομουρμούρα;
Τα χαρέμια ήταν εντυπωσιακά, αλλά σχεδόν μύριζες και γελούσες με την αρνητική ενέργεια του μέρους. Εκατοντάδες γυναίκες, να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, για την καρδιά (και το πουγκί) ενός χοντρού σουλτάνου. Μετά ήρθε ο φεμινισμός και τα διέλυσε όλα.
Να πας, για να μάθεις πως πρόσφατα η ευρωπαϊκή συνείδηση κάποιων Τούρκων, ξύπνησε και ανέθεσαν σε έναν Ιάπωνα να έρθει για να φροντίσει το Κυκλοφοριακό τους ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Τα κεφαλαία επιβάλλονται. Ο Ιάπωνας, λίγο πριν κάνει χαρακίρι υποθέτω, μόλις μελέτησε την κατάσταση έφυγε δηλώνοντας πως «έχετε το δικό σας αρμονικό χάος. Δεν αλλάζει». Αν είσαι σαν και μένα, και οδηγάς, τόσο καλά, όσο η Στέλλα Μπεζεντάκου τραγουδά, θα βοηθήσει και την αυτοπεποίθηση σου.
Οι taksistes ήταν οι καλύτεροι. Καταρχάς έκαναν τους Έλληνες συναδέλφους τους, να μοιάζουν με δανδήδες τύπου Κωνσταντίνου Τζούμα. Οι περισσότεροι ήταν τυπικές τουρκόφατσες (που μοιάζουν και με τις ελληνοφατσες, αλλά ας μη το συνεχίσω) ντυμένοι εγκληματικά άκυρα, έκαναν τον ΚΟΚ να μοιάζει με σύμφωνο ειρήνης του Μπους και φυσικά προσπαθούσαν να κλέψουν τα εκατομμυριάκια σου. Ο αγαπημένος μου άκουγε με cd ενοχλητικούς ήχους από αυτοκίνητα Formoula 1,μάλλον γιατί προθερμαινόταν με το Gran Prix που γίνεται την άλλη εβδομάδα εκεί. Παράλληλα «σκότωνε» καμιά δεκαριά κόκκινα, γιατί στις Πίστες δεν υπάρχουν φανάρια. Φυσικά.
Να πας και για τούρκικο Χαμάμ, όπου συνάντησα τον Καναδό να λεει «είναι ότι κοντινότερο στα ναρκωτικά έχω συναντήσει». Σωστός. Πράγματι θα μαστουρώσεις από τις αναθυμιάσεις, τη ζέστη και τον χαμηλό φωτισμό, αλλά θα ανανεωθείς. Αν είσαι και Έλληνας, έχει και έκπτωση για τους bacanak, όπως αποκαλούν τους Έλληνες, μαζί με το πορτοφόλι τους, υποθέτω. Αν φοβάσαι να σου κάνει μασάζ ένας Τούρκος με καθόλου αξιοσέβαστο μουστάκι που τον λένε πιθανότατα Μεχμέτ, παρέλειψε το. Δεν πειράζει.
Α, να φας και γλυκά. Πολλά γλυκά. Ειδικά προφιτερόλ, εκεί δίπλα στην ελληνική συνοικία (παλιά), το Pera, όπου μερικές επιγραφές είναι ακόμα στα ελληνικά. Φάε, μην σκέφτεσαι πολύ.
Να πας και στην άλλη πλευρά. Την πλούσια. Θα το καταλάβεις μόλις μπεις γιατί οι πληροφορίες που θα ζητήσεις θα απαντηθούν σε αγγλικά με προφορά και όχι στα άπταιστα τούρκικα που θα εισπράξεις όπου αλλού και να ρωτήσεις. Εκεί, η Γλυφάδα και το Κολωνάκι μοιάζουν με φτωχοί συγγενείς. Οπου η φτώχια βασιλεύει, το χρήμα μαζεύεται σε λίγους, αλλά είναι πολύ. Προφανές, από τις μαρίνες, τα αμάξια, την πολυτέλεια και τις γυναίκες που κυκλοφορούν. Η αναλογία είναι 9 στις 10, αναλογίες και εμφάνιση μοντέλου. Γαμώτο.
Μπες και στα παζάρια και χάσε τα λεφτά σου, νομίζοντας πως μόλις νίκησες το lamogio που σου έριξε 50% την αρχική τιμή του. Νομίζεις πως βγήκες κερδισμένος τουριστάκο; Παραδίπλα μπορείς να το βρεις φθηνότερο από τον πρόσφατο διαπραγματευτικό σου θρίαμβο. Να πας σίγουρα και στην αγορά των μπαχαρικών. Και να νιώσεις τις μυρωδιές όπως στα καρτούν να μπαίνουν βίαια στα ρουθούνια σου. Απολαυστικές εικόνες, που προφανώς ενέπνευσαν την Πολίτικη Κουζίνα.
Στα διπλανά εστιατόρια τα ποτήρια και τα πιάτα σε περιμένουν τοποθετημένα ανάποδα. Και αν η γιαγιά σου από το Αϊβαλί σέρβιρε πάντα έτσι το τραπέζι και ανατάρασσε τις συνήθειες σου όταν ήσουν μικρός, μπορεί και να συγκινηθείς, μόλις ανακαλύψεις από που είχε πάρει αυτή τη μικρή συνήθεια.
Πρόσεχε όμως. Aν έχεις φορέσει μπλούζες με ελληνικές σημαίες και αετούς να σκίζουν την τούρκικη, αν ψηφίζεις Καρατζαφέρη, Λιάνα Κανέλλη, ίσως και ΠΑΣΟΚ, σίγουρα Νέα Δημοκρατία κτλ μην πας. Θα χτυπήσεις πάνω στο δέντρο και το δάσος θα περάσει δίπλα σου. Θα μελαγχολείς για τα περασμένα μεγαλεία και δεν θα δεις, βλάκα, την ομορφιά του παρόντος δίπλα σου. Μπορεί να μην ακούσεις καν την ευχή των Τούρκων, όταν τσουγκράς το ποτήρι. «Να ζήσεις πολλά χρόνια» για να πάρει την απάντηση «Να είσαι εκεί να το δεις». Μακάρι.



ΥΓ 1 Όποιος ελληνορθόδοξος θέλει να βρίσει γιατί απουσιάζουν οι αναφορές σε Πρίγκιπες, άσπρα άλογα και άλλες τέτοιες Περήφανες Αναφορές και Μεγάλες Ιδέες, ένα έχω να του πω μόνο ρουφώντας το τσάι μου με γεύση μήλου. Ο Αλλάχ να σε βοηθά.


ΥΓ 2 Και όλα αυτά τα γράφω για να πω πως, το νεο blog με τα ταξίδια λειτουργεί. Οποιος θέλει μπαίνει και γράφει.

32 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

"Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω, εκτός από το harem τους, είχαν και τέσσερις (ισόβαθμες) γυναίκες."

Επειδή διαβάζω κάτι τώρα για τους Άραβες, νομίζω ότι σύμφωνα με το Κοράνι μπορείς να παντρευτείς μέχρι 4 φορές. Από εκεί και πέρα, οι επόμενες δεν είναι νόμιμες.

Δηλαδή για να αποκτήσεις το χαρέμι, έπρεπε να περάσεις από τους γάμους. Τώρα που το σκέφτομαι, το χαρέμι προφανώς είναι ένα είδος ανταμοιβής για τις 4 αυτές δοκιμασίες. :D

7:48 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

o Αλλάχ μαζί σου! για μουσική δεν είπες τίποτα, το αναφέρω με αφορμή την πρόσφατη ταινία που είδα!

11:10 π.μ.  
Blogger NinaC said...

Εξαιρετικό! Να ζήσεις πολλά χρόνια!

:)

12:56 μ.μ.  
Blogger averel said...

Κωστη, ισως :)

Katerina, ποια ταινια;

c d ευχαριστω (ειχα μαθει πως λεγεται και στα τουρκικα, αλλα το ξεχασα)

1:30 μ.μ.  
Blogger The Motorcycle boy said...

Το "μεθυσμένο ημερολόγιο" ή τον "Φόβο και παράνοια" διάβαζες; Εγώ πάντως ρε φίλε μια απορία έχω που μου τη θύμισες με τα εθνικιστικά: Αυτή η Κόκκινη Μηλιά τι στο διάολο είναι; Την είδες πουθενά; Μήπως το τσάι που πίνεις είναι από εκεί; Όχι δηλαδή γιατί από το στρατό μας σπάσανε τα νέυρα με την πάρτη της.

1:59 μ.μ.  
Blogger homelessMontresor said...

Πάρα πολύ όμορδη η αφήγηση, χαίρομαι που πέρασα απο εδώ! Αν και δύσκολο ξεχώρισα το εξής:
"Σκέφτηκα απλά, πως αν αθροίζονταν όλα τα πτώματα που έχουν πέσει για χάρη Της, σίγουρα θα γέμιζαν τον τεράστιο χώρο της εκκλησίας, που συνυπάρχουν τουριστικά και εθνικιστικά οι χαλασμένες αγιογραφίες με τα ξύλινα τεράστια σύμβολα από το Κοράνι."
Πόσο δίκιο έχεις!

2:56 μ.μ.  
Blogger Alkman said...

Na episkeytoume tin Poli, ki an nai gia poso?

3:29 μ.μ.  
Blogger brexians said...

αν μπαινοντας στην Αγια σοφια δεν κλαψεις, αν περνωντας απο τον ιπποδρομο (τσιγκανηστιριο) δεν δακρυσεις αν επισκεφτεις το Φαναρι και δεν σε πιασει δεος αν πας στα πριγκηπονησα και δεν δεις τους τουρκουσ να προσκυνανε τον Αϊ Γιωργη τοτε μικρε αλλοκοτε ταξιδιωτη εχεις γινει πολυ ΜΑ πολυ Ευρωπαιος....σου πρεπει το Παρισι και η Λοντρα γιατι εμενα μικρε και αλλοκοτε ταξιδιωτη τον παππου μου τον φαγανε ενα βραδυ πριν 45 χρονια στην Κωνσταντινουπολη γιατι ηταν Ελληνας Κωνσταντινοπολιτης και ειμαιπολυ περηφανος για αυτο....αυτο για το σχολιο του "χα" που αφησε καποιος αβερελ ο χαζοτερος των χαζων αδερφων Νταλτον τωρα για την Κωνσταντινουπολη καλα τα γραφεις και λεω μαζι σου οτι ολοι πρεπει να ταξιδεψουμε οχι με μισος αλλα με θυμησες!!!!

6:18 μ.μ.  
Blogger unapatatras said...

τε σεκιούρ εντερίμ εφέντιμ!!!

alkman, πήγα δυο φορές από 4-5 μέρες και ξαναπάω ευχαρίστως ανά πάσα στιγμή. μια βδομαδούλα είναι μια χαρά. όσο και να κάτσεις θα θέλεις κι άλλο νομίζω...

10:05 μ.μ.  
Blogger averel said...

mboy τον φοβο και παρανοια. Το Μεθυσμενο ημερολογιο το διαβασα πριν κανα μηνα. Κοκκινη μηλια δεν βρεθηκε στον δρομο μου, αν και δεν την εψαξα.

homeless δυστυχως

alkman, οσο θες. Σχεδον τζαμπα ειναι αλλωστε. Ακομα να προσαρμοστω στις αθηναϊκες τιμες.

δημητριε, σεβομαι την οικογενειακη σου ιστορια και δεν θελω να σε προσβαλλω, αλλα δεν μπορω τα εθνικιστικα. Δεν ειμαι ευρωπαιος, ευχαριστω. Ανθρωπος ειμαι. Οσο για το χα, πηγε γιατι δεν μπορω να διαβαζω "παλι δικα μας θα ΝΑΙ". Αφου, δεν θα ειναι, τι το ταλαιπωρεις το ρημαδι το πληκτρολογιο;

unapatatras, ευκολα ξαναπαω. Χωρις θυμησες.

1:57 π.μ.  
Blogger unapatatras said...

averel, εγώ πάλι με θύμησες... θύμησες από το τζαζ-έθνικ φεστιβάλ κάθε Ιούλιο (είδα brad mehldau, scoffield, orquestra baobab και oi va voi τη μια χρονιά και την απίστευτη μεξικανοκαναδή lhasa την επόμενη), γεμιστά μύδια στην αγορά-στοά στο Πέρα, κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Βόσπορο (τόσα πλεούμενα μαζεμένα... εμπορικά, τουριστικά, απίθανο!), βόλτες στην Ιστικλάλ, στη γέφυρα του Γαλατά, στο Σουλτάν Αχμέτ, βυσσινάδες, αϊράν και τσάγια μήλο (τέλειο, ό,τι τσάι κι αν αγόρασα από κει, εδώ δεν κατάφερα να φτιάξω το ίδιο πράμα γμτ), καζάν ντιπί στο ταξίμ και κουμπίρ (ψητή πατάτα με ό,τι γουστάρεις από πάνω) στο ορτάκιοϊ κάτω από τη μεγάλη γέφυρα και δίπλα στο μπαρόκ τζαμί... (είμαι οπαδός ΚΑΙ του γαστρονομικού τουρισμού, δεν κρύβεται!) Μερ χαμπά σας!

1:39 μ.μ.  
Blogger averel said...

ποσο μεσα επεσες. Αυτη η πατατα, το cay, το τρελο traffic στον Βοσποτο. Αν και ανησυχω για το cay. Θα το φτιαξω και θα σου πω.

3:32 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω πως η Κατερίνα αναφέρεται σε μια ταινία του Fatih Akin, "ο ήχος της πόλης" (crossing the bridge: the sound of Istanbul).

Καιρό είχα να σε διαβάσω (εκείνο το page not found στο d&d με σκότωσε!), ωραία με ταξίδεψε το κείμενό σου..

2:09 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

ακριβώς vicky
στο "ο ήχος της πόλης" (crossing the bridge: the sound of Istanbul)Fatih Akin!
Ευχαριστώ με πρόλαβες......

10:29 π.μ.  
Blogger averel said...

Το εχω δει και ηταν απο τους λογους που πηγα.

1:55 μ.μ.  
Blogger Trilian said...

ελπιζω να πάω κάποια στιγμη

3:29 μ.μ.  
Blogger alzap said...

Μπράβο σου που είχες τα μάτια και τις αισθήσεις ανοιχτές να το νοιώσεις και να το ζήσεις.
Βρέθηκα και γω πριν λίγα χρόνια στην Πολη συμμετέχοντας σε μια αποστολή συμπαράστασης στους απεργούς πέινας, φυλακισμένους και μη.
Ηταν τόση η απελπισία και η φρίκη απο το θέαμα 16χρονων και 20χρονων κοριτσιών, αδελφών και αρραβωνιαστικών των φυλακισμένων απεργών πείνας...Σκελετωμένα σώματα και μεγάλα πανέμορφα μάτια να σε κοιτούν και να γεμίζεις ενοχές για τον κόσμο σου. Δεν υπήρχε λοιπόν η διάθεση η ψυχική για πολλές βόλτες.
Μπήκα όμως σε πολλά σπίτια στις φτωχογειτονιές, σουλατσάρισα στην αγορά και τα σοκάκια, φάγαμε σε λαικά εστιατόρια.
Τι μου έμεινε; Η καλωσύνη των απλών ανθρώπων, η ευγένειά τους, οι μυρωδιές και οι γεύσεις μιας πόλης που αξίζει και πρέπει να τη ζήσει κανείς για μήνες.
Τι έχασα; Την ιδέα που είχα για δεκαετίες, ως γνήσιος παλαιοπασόκος, για τον Τούρκικο λαό. Επρεπε να περάσουν 25 σχεδόν χρόνια για να καταλάβω πόσο εξωπραγματικός ήμουνα στις αντιλήψεις μου. Λυπάμαι αλλά είναι η αλήθεια, ήταν ενα σοκ για μένα.
Κι έχει τη σημασία του το γεγονός ότι αυτές οι διαπιστώσεις δεν έγιναν στις ιδανικές συνθήκες του περιηγητή, αλλά με τους ασφαλίτες στο κατόπι μας και τις δυσκολίες βουνό σε κάθε τυπική διαδικασία.
Παρασύρθηκα και παράγινε μεγάλο το σχόλιο, φταίει όμως και το ποστ σου που ξαναζωντάνεψε μνήμες.
Να είσαι καλά!

7:42 μ.μ.  
Blogger averel said...

trilian, δεν ειναι και δυσκολο.

alzap εσυ εχεις σοβαροτερες και πιο σημαντικες μνημες. Και εχω την εντυπωση πως εσυ εχεις δει την πραγματικη Πολη. Εγω, την τουριστικη. Εγω ευχαριστω για την αλλη οψη.

3:08 μ.μ.  
Blogger wetex said...

averel, isouna kai esi ekei? simnfono me ton alzap.....einai i defteri fora pou pigeno kai afto pou me sigkinise idiaitera einai i evgenia kai i gennaiodoria ton aplon anthropon. alla kai oi xiliades eikones kai antithesis pou exei...boro na po pos i athina simera mou fainetai vareti.

12:46 μ.μ.  
Blogger averel said...

πηγες και εσυ?

3:53 μ.μ.  
Blogger wetex said...

nai imouna kai ego ekei gia 15 days!!!!!!!!!!!!!bori kai na se eida. epesa se pollous ellines, pou mallon eixan erthi ia 15vgousto an kai den piga me group....ax afto to cay.....

2:56 μ.μ.  
Blogger wetex said...

peri ble tzamiou: to episkeftika kai ego kai na po oti itane para poli katanixtiki i leitourgia, an legetai etsi, mou sikothike i trixa. den ksero an esi enioses etsi....distixos den boresa na bo mesa.

3:36 μ.μ.  
Blogger averel said...

γκρουπ; με προσβαλλεις. Εννοειται πως δεν ημουν με γκρουπ. Γιατι δεν μπηκες, δεν ειχες μαντηλι να καλυφθεις;

3:37 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

ΜΠΑΡΜΠΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ISTANBUL ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ANTI NA ZHTAΣ ΣΥΓΝΩΜΗ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.ΒΕΒΑΙΑ ΠΕΡΙ ΟΡΕΞΕΩΣ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΥΤΑ.


They Might Be Giants - Istanbul (Not Constantinople)


Istanbul was Constantinople
Now it's Istanbul, not Constantinople
Been a long time gone, Oh Constantinople
Now it's Turkish delight on a moonlit night

Every gal in Constantinople
Lives in Istanbul, not Constantinople
So if you've a date in Constantinople
She'll be waiting in Istanbul

Even old New York was once New Amsterdam
Why they changed it I can't say
People just liked it better that way

So, Take me back to Constantinople
No, you can't go back to Constantinople
Been a long time gone, Oh Constantinople
Why did Constantinople get the works?
That's nobody's business but the Turks

Istanbul
Istanbul

Even old New York was once New Amsterdam
Why they changed it I can't say
You just liked it better that way

Istanbul was Constantinople
Now it's Istanbul, not Constantinople
Been a long time gone, Oh Constantinople
Why did Constantinople get the works?
That's nobody's business but the Turks

So take me back to Constantinople
No you can't go back to Constantinople
Been a long time gone, Oh Constantinople
Why did Constantinople get the works?
That's nobody's business but the Turks

Istanbul


ΚΑΛΥΝΥΧΤΑ............................

10:02 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Μπορεί να έχω πάει, Νέα Υόρκη, Χονκ, Κονγκ, Παρίσι, Ρώμη, Αθήνα κλπ κλπ όμως ένα ταξίδι στην Πόλη είναι πάντα αυτό που θα λαχταράω περισσότερο. Έχω πάει σχεδόν 10 φορές και όποτε βρίσκω την ευκαιρία θα πηγαίνω. Πάντα με το αυτοκίνητο (7,5 ωρίτσες το πολύ είναι από Θεσσαλονίκη) και συναντώντας τους πολλούς Τούρκους φίλους που έχω εκεί.

Είναι Πόλη μαγική, Πόλη με Π κεφαλαίο, Πόλη που έχει τα πάντα, πραγματικά γράφω αυτά τα λόγια και συγκινούμαι στη θύμησή της ομορφιάς της, αλλά και της ασχήμιας της και όλου του απαράμιλλου χαρακτήρα της.

Να πάτε και στην ασιατική πλευρά της Πόλης. Έχει πολλά και διαφορετικά μέρη. Αξίζει.. Θα δείτε από Τσιμισκή και Κρήνη (για τους Θεσσαλονικιούς αυτό) μέχρι ό,τι πιο φτωχικό έχετε δει στη ζωή σας.

Istanbul, seni seviyorum!

9:34 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Θα χτυπήσεις πάνω στο δέντρο και το δάσος θα περάσει δίπλα σου...ποσες φορεσ εχει γινει ρε γαμώτο και σίγουρα οχι για την όμορφη αυτή πόλη..τι ωραίος τρόπος πάντως να προειδοποίησηεις κάποιον.ΔΕΝΤΡΟ ΜΑΛΑΚΑΑΑ και ας ελπίσουμε να το δούμε

2:56 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it http://www.where-to-buy-ultram.info Crach active undelete shirt 1996 pontiac gran am engine information Sony digital video camera editing software take phendimetrazine exactly as directed by your doctor Call center and selling skills Feng shui financial planning fairfield resorts Cash delivery hydrocodone in fioricet electrostatic plotters Protonix buy now tramadol acne help craps

7:07 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

[url=http://www.freewebs.com/atorvastatin]lipitor blood in urine
[/url]atorvastatin 20 mg tab
cheapest way buy lipitor
lipitor rxlist
what is lipitor used for
lipitor uspi

4:43 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

[url=http://cyclosporine.webs.com]cyclosporine thrombocytopenia
[/url] ciclosporina mylan
vendo sandimmun
ciclosporina e psoriasi

12:26 π.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

[url=http://www.microgiving.com/profile/ribavirin]ribavirin
[/url] order ribavirin online
rebetol buy online
copegus 100 mg online

11:21 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

[url=http://buy-methylprednisolone.webspawner.com/]methylprednisolone tablets usp 4 mg
[/url] Phocenta 16 mg
breastfeeding medrol dose pack
buying Phocenta

11:57 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

http://biaxin-buy.webs.com/ buy biaxin xl online
http://sustiva-efavirenz.webs.com/ purchase Sustiva online
http://asacol-mesalamine.webs.com/ mesalamine buy
http://www.freewebs.com/pentasa-mesalamine/ purchase Apriso

2:16 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home